Pyhä feminiini
Naiseuden kätketty voima
”Pyhä feminiini – Naiseuden kätketty voima” on valokuvataidenäyttely, joka tutkii jumalattaria ja naiseuden piilotettua voimaa ja pyhyyttä. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa on keskitytty vain maskuliinivoimaan, jolloin feminiinipuoli on kärsinyt ja unohtunut.
Pyhän feminiinin mysteerien ja jumalattarien tutkiminen on ollut minulle intohimoista kutsumustyötä, jossa haluan tuoda patriarkaalisen yhteiskunnan aikana alaspainettua pyhää feminiinistä voimaa näkyväksi. Minulle itselle oli iso shokki, että se mitä minulle on opetettu ja näytetty on vain puolet totuudesta. Toinen tärkeä oppi, jonka olen saanut on että meissä kaikissa on jumaluus ja pyhyys, eikä tätä voimaa voi ulkoistaa kenelläkään muulle.
Tavoitteenani on herättää tietoisuutta ja kunnioitusta pyhää feminiiniä kohtaan sekä inspiroida katsojia löytämään tasapaino ja voima omassa elämässään.
Lilith
Babylonialaisen ja juutalaisen mytologian Lilith luotiin ensimmäisenä naisena maan tomusta (ennen Evaa) samaan aikaan Aatamin kanssa, yhdenvertaisena. Lilith oli voimakas, itsetietoinen ja seksuaalinen, eikä suostunut alistumaan Aatamille. Yhden tarinan mukaan Lilith karkotettiin paratiisista ja demonisoitiin, mutta itse tykkään siitä versiosta, jossa hän päätti itse lähteä, koska halusi säilyttää vapautensa ja itsemäärämisoikeutensa. Sen jälkeen Eeva luotiin tilalle Aatamin kylkiluusta.
Modernille naiselle Lilith on tasa-arvon ja alkuvoimaisen naiseuden liekkiä kantava jumalatar. ”Minä olen omena” oli voimakas viesti, jonka sain valmistautuessani alkuvoimaisen naiseuden Lilith-kuvaukseen. Tunsin intuitiivisesti, että omena symboloi naiseutta ja löysin nopean googlettamisen perusteella, että omena on symboloinut mm. onnea, hedelmällisyyttä ja maallista intohimoa. Luin, että paratiisin omenaan lankeaminen oli pyhän feminiinin tuhon alkua ja se tarina teki naisista syntisiä ja tuomitsi heidät kärsimään kuukautis- ja synnytyskivuista. Luin myös, että aataminomenan on tarkoitus muistuttaa meitä sisäänrakennetusta synnistä. Halusin haastaa tätä tarinaa ja lähteä rakentamaan kuvia, joissa omena olisikin symboli todella kauniista, hedelmällisestä ja lumoavasta naiseuden alkuvoimasta ja Lilith vahvan naiseuden roolimalli eikä demoni. Halusin ilmentää, että Lilithiin arkkityyppisesti liitetty seksuaalisuus ja varjopuoli voisikin olla kaunista, herkkää ja pyhää, eikä pahaa.
Maria Magdalena
Maria Magdalena oli Jeesuksen puoliso ja tasavertainen kumppani ja heidän liitto symboloi tasapainoa feminiinin ja maskuliinin välillä. Maria Magdalena edustaa kristinuskon naisen asemaa, joka tuhottiin patriarkaatin aikana. Kun hänet leimattiin prostituoiduksi Raamatussa, samalla naiseus ja seksuaalisuus tahriintui häpeän leimalla tuhansiksi vuosiksi. Nykyajan naiselle Maria Magdalena tuo viestin seksuaalisuuden pyhyydestä ja naiseuden ja kehon voimasta. Pyhän feminiinin ja Maria Magdalenan päivää juhlitaan joka vuosi 22.7. Vuonna 2016 katolinen kirkko julisti Maria Magdalenan pyhimykseksi.
Afrodite
Afrodite on Antiikin Kreikan rakkauden, kauneuden, seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden jumalatar. Afrodite muistuttaa naisen säteilevästä voimasta ja kauneudesta. Hän rohkaisee naisia omaksumaan heidän todellisen luontonsa ja omaksumaan aistillisuuden ja seksuaalisuuden. Hän symboloi kauneutta sen monissa muodoissaan.
Hekate
Hekate on Antiikin kreikan kuun, tienhaarojen ja magian jumalatar. Hän on menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Hän auttaa varjoista valoon. Arkkityyppisesti Hekate symboloi feminiinistä viisautta. Hän on alamaailman kuningatar, tiedostamattoman vartija ja noitien suojelija. Hän on feminiinisen alkemian ylläpitäjä ja kahlehdittujen ja traumatisoituneiden sielujemme parantaja.
Photographer Aino Luukkanen
Valokuvaajamestari, KTM, Soul Coach
- 050 520 7368
- aino@atelieraino.fi
- www.instagram.com/atelier.aino